Detta är GAD | Att leva med ångest och social fobi

Att leva med ångest och social fobi

Annons

Detta är GAD

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är oro eller ångest som varar över större delen av tiden. GAD berör därför hela livet.

Det som den drabbade känner oro för är långt ifrån alltid rationellt. Snarare är det själva oron som är konstant och vad oron berör blir snarast vad än som råkar vara aktuellt eller som dyker upp i huvudet. Om en sak den drabbade ofta oroar sig för inte har anledning att skapa oro blir det istället något annat: arbete, bil, ekonomi, krig, sjukdom, miljö, familj m.m.

GAD skapar rastlöshet och en känsla av ständig beredskap. Det är enormt uttröttande både direkt av stressen det orsakar samt den normalt störda sömnen. Helger och ledighet ger heller inte samma vila som för friska genom att GAD gör att den drabbade inte kan slappna av. Resultatet blir:

  • Kraftiga muskelspänningar med smärta.
  • Utrbrändhetssymptom.
  • Trötthet.
  • Kroniskt störd sömn.
  • Svårigheter att svälja (rädsla för att sätta i halsen).
  • Försämrat arbetsminne.
  • Störd aptit, fysiska sjukdomar som infektionssjukdomar, högt blodtryck m.fl. problem orsakad av långvarig stress.

GAD

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats