Min ständiga värk | Att leva med ångest och social fobi

Att leva med ångest och social fobi

Annons

Min ständiga värk

Spänningshuvudvärkhuvudvärk av spänningstyp är tillsammans med migrän en av de allra vanligaste orsakerna till huvudvärk hos barn och vuxna. Spänningshuvudvärken beskrivs som “en trång mössa”, “tryck över tinningarna” eller “hela huvudet”. Den beskrivs även som tryckande, tung och molande, dock inte som pulserande. Ibland kan den vara borta i flera timmar för att sedan, väldigt sakta, smyga sig tillbaka och vara ännu en period. De flesta människor drabbas någon gång i livet av spänningshuvudvärk. Denna form av huvudvärk är inte ihållande utan går oftast över efter någon eller några dagars smärta. Vissa patienter är dock svårt drabbade av frekvent eller ibland daglig huvudvärk. I en befolkningsstudie fann man att nära 80% drabbas av spänningshuvudvärk någon gång i livet medan omkring 3% har kronisk spänningshuvudvärk, det vill säga minst 15 dagar per månad med huvudvärk.

 

Ryggvärk kan komma av att du har rört dig oförsiktigt, lyft tungt eller ansträngt ryggen. Om du inte rört på dig tillräckligt eller suttit för mycket kan du få ont i ryggen. Stress  är exempel på tillstånd som kan leda till spända muskler som gör ont. Ryggvärken kan vara molande, brännande, skärande eller en blandning. Brännande smärta mellan skulderblad beror på att mjölksyra bildas i krampande muskler och kan tyda på låsningar i muskulaturen. Ryggvärken kan komma plötsligt som ryggskott eller smygande och bli mer långvarig. Värken är kronisk om du har haft den i mer än tre månader. Det kan vara svårt att avgöra om ryggvärken kommer från kotor, leder, diskar, muskelfästen eller muskler.

 

Kronisk smärta

 

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats